Manualul voluntarului

Voluntarii Hateg Royal Trail sunt implicați alături de organizatori pentru

derularea în bune condiții a evenimentului și asigurarea returului la Finish a tuturor participanților (competitori și voluntari).

Prima grijă a voluntarilor este îndreptată către concurenți, astfel încat toți concurenții să ajungă , într-un mod sau altul, înapoi la Start/Finish.

Atenția va fi îndreptată către starea de sănătate, îndrumarea către direcția corectă, pontajul și nutriția participanților.

Semimaraton

Start   10:30

Finish 15:00

Cros

Start    10:30

Finish  13:00

Enumerăm în continuare concret, activitățile voluntarilor de pe traseul de

concurs:

● Evaluarea stării fizice și mentale a tuturor concurenților:

Semnele de oboseală extremă, dezorientare, stări handicapante (dureri sau contracturi care împiedică deplasarea), incoerență verbală sau non-verbală, deranjamente digestive, răni vizibile sau debilitante etc trebuie aduse la cunoștința liderului de grup voluntari. Acesta va anunța Salvamontul și staff-ul cursei, direct sau prin stație, despre situația apărută, urmând a primi indicații. În cazul în care un concurent nu mai poate continua competiția din cauza stării de sănătate precare, i se va anula numărul de concurs (cu marker permanent) și va fi îndrumat către cel mai apropiat punct de retragere.

● Răni ușoare, prim ajutor

Concurentului i se va oferi bandaj sau pansament, după caz, în funcție de rănile minore pe care le prezintă. La nevoie, voluntarii vor oferi și primul ajutor dacă e nevoie sau li se solicită. Evident, Salvamontul are prioritate imediată, atunci când consideră că trebuie să intervină.

● Pontajul tuturor concurenților.

TOȚI CONCURENȚII care se apropie de punctul de sprijin vor fi identificați prin numărul de concurs și NOTAȚI în tabelul de pontaj. Nu va exista niciun participant la HRT care sa nu fie notat la trecerea prin punctul de sprijin / checkpoint. Locurile unde se va face pontajul:

PC1  km 5,7

PC2  km 10

PC3  km 11,5

PC4  km17 SEMI, km 9 CROS

PC5 km 18 SEMI, km 10 CROS

Pontajul se face prin intermediul softului adecvat de înregistrare , pe materiale tipărite cu marker rezistent la apă, iar în cazul nefuncționării softurilor, pe telefonul din dotare.

Diferențierea curselor după culoarea numărului:

– Portocali – semimaraton

– Verde – cros

– Mov – copii si family

● Transmiterea numărului de participanți de la start.

După Startul curselor, prin stațiile de emisie-recepție, personalul de la Cronometrarea electronică Time-it , va transmite numărul de alergători care au trecut linia de START pentru fiecare cursă. Aceste cifre vor reprezenta repere importante pe finalul cursei, pentru a ști dacă există vreun alergător rătăcit.

● Direcționarea și informarea concurenților.

Este foarte important ca fiecare alergător să se deplaseze înspre direcția corectă, conform numărului de concurs. De aceea, atenția trebuie maximizată în punctele de sprijin, astfel:

PC6 km 8

PA1 km 5

PA2 km 10,5

Mulți concurenți nu sunt atenți la indicațiile voluntarilor. De aceea, ei trebuie urmăriți cu atenție până este clar că au pornit în direcția corectă. De asemenea, concurenții vor fi informați despre kilometraj și următorul punct de sprijin, hidratare, alimentare.

● Nutriția și hidratarea concurenților

Preocuparea constantă a voluntarilor este să asigure disponibilitatea imediată a nutriției și hidratării, prin pregătiri specifice:

– Aducerea apei și prepararea izotonicului

– Porționarea hranei și aranjarea zonei de servire

– Turnarea lichidelor în recipientele concurenților. Cu excepția zonei de finish, nu vor exista recipiente de unică folosință

– Strângerea, colectarea și transportul deșeurilor. Activitatea voluntarilor și a alergătorilor nu trebuie să lase urme.

– Un accent major se va pune pe contracturile și crampele musculare, foarte frecvente în competițiile de acest tip. Vom avea la dispoziție pliculete Anticarcel, Magneziu, SPRAY RECE.

● Depășirea timpului limită

Timpii limită sunt specificați în regulament.

Se vor lua următoarele decizii suplimetare, în funcție de loc:

● Opțiuni pentru traseu alternativ

Orice concurent are opțiunea de a schimba traseul de concurs, respectiv cursa la care participă, în următoarele condiții: in PC6, la intoarcerea din PC1(cetate) poate trece de la traseul semi la cel de cros cu mențiunea că nu se mai poate clasa pe podium!

În oricare dintre cazuri, se procedează la notarea acestei schimbări în tabel, notarea noii curse pe numărul de concurs și anunțarea în stația de emisie-recepție.

● Abandonul concurenților

În cazurile în care concurentul decide să abandoneze cursa, i se reține CIPUL DE PE SPATELE NUMARULUI și se marchează ”ABANDONAT”. Acesta are opțiunea să continue traseul în afara concursului (nerecomandat) sau să aștepte retragerea voluntarilor din traseu.

● Orarul și retragerea voluntarilor

(doar după trecerea închizătorului cursei)

În tabelul de mai sus am estimat sosirea primului alergător în fiecare dintre punctele de susținere. Timpul limită este de asemenea vizibil și nu este negociabil cu nici un alergător. Stația se închide complet, după ajungerea închizătorului de traseu și confirmarea faptului că toți participanții care au pornit la start au trecut prin punctul respectiv.

● Comunicațiile

Prin stațiile de emisie-recepție se vor comunica DOAR informațiile relevante pentru eveniment, și anume:

– Pontajul concurenților, mai ales legat de cei presupuși rătăciți, primii sau ultimii veniți

– Schimbările de vreme

– Evenimente cum ar fi: accidentare, îmbolnăvire concurenți sau voluntari

– Abandonuri

– Trecerea închizătorului, închiderea punctului

În caz de vreme rea, ceață, atunci când vizibilitatea va fi foarte scăzută, voluntarii vor apela la mijloace sonore pentru a-și face auzită prezența, iar alergătorii se vor orienta mai ușor. Vor folosi fluiere, clopote, vuvuzele.

● Vizibilitatea

Voluntarii vor fi echipați în culori cât mai vizibile de la distanță, de preferință cu tricourile oferite de organizator. De asemenea, vor contribui la marcarea clară a accesului în punctul de susținere, precum și a căii de plecare în traseu, către punctul următor. Avem la dispoziție bandă de marcaj și stegulețe.

● Comportament față de alergători

O atenție suplimentară vom acorda ELITELOR , alergători care ajung primii în cadrul probelor la care participă. Aceștia se grăbesc, nu au timp de pierdut, de aceea trebuie deserviți cu maxim de eficiență.

Pentru o atmosferă cât mai festiva recomandam voluntariilor în momentul când participantii se află în zona lor să folosească vuvuzelele, fluericile, , etc sau să încurajeze participații prin îndemne verbale.

● Transport materiale

Având în vedere că punctele de nutriție și hidratare sunt foarte greu accesibile, îi vom solicita pe voluntari să ne ajute la transportul diverselor materiale, în măsura posibilităților și a puterilor fiecăruia. De aceea, rugăm voluntarii să păstreze un loc în rucsacul propriu și pentru ceea ce avem nevoie la punctele de susținere: nutriție, apă, coca cola etc.

● Echipament voluntari

Voluntarii vor avea la îndemână echipament de rezervă pentru vreme rea, respectiv bocanci, jachetă și pantaloni impermeabili, bluză călduroasă, mănuși.

Pe timp de vreme frumoasă, voluntarii vor purta tricourile oferite de organizatori pentru maxim de vizibilitate.

Ne bazăm pe prietenii noștri voluntari pentru a derula un eveniment de calitate, să avem alergători mulțumiți și amintiri excepționale! Mulțumim pentru ajutor!

Tabel nominal distributie pe puncte

G1    
G2    
G3    
G4    
G5    
G6    
G7    
PC1    
PC2    
PC3    
PC4    
PC5
PC6
PA1    
PA2    
PH    
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
YouTube
Instagram